Dostępność: Dostępny
Czas wysyłki: 24 godziny
Koszt wysyłki: od 12,00 zł
Stan magazynowy:
Kod EAN: 5212007399819
Stan produktu: Nowy
Waga: 0,30 kg
Starannie wybrane i wyselekcjonowane.
Netto 250 gr
Prosto z drzewa oliwnego na Twój stół
Wybieraj pomiędzy zielonymi oliwkami (z regionu Chalkidiki), czarnymi oliwkami (z regionu Kalamata) lub ich mieszanką!
Fioletowe Kalamata, zielone Chalkidiki.
Oliwki Kalamata (Kalamon) to duże i mięsiste owoce w kształcie migdałów, które charakteryzują się ciemnofioletową barwą. Przez wielu uznawana za królową oliwek. Ich potoczna nazwa pochodzi od miasta Kalamata na południu Peleponez w Grecji. Zgodnie z prawem termin „Kalamata” jest nazwą chronioną i odnosi się do regionu Grecji, w kórym oliwki są uprawiane. W rzeczywistości jest to odmiana Kalamon i jest uprawiana w wielu miejscach na całym świecie. Drzewa oliwne posiadają dwukrotnie większe liście w porównaniu do innych pospolitych odmian i są bardziej podatne na zimno.
Oliwki zielone Chalkidiki to duże i mięsiste owoce o owalnym kształcie. Rosną wyłącznie w Grecji na Półwyspie Chalcydyckim. Charakteryzują się znakomitymi walorami smakowymi i są bardzo popularne na greckich stołach.
Oliwki opłukać pod bieżącą wodą z solanki lub namoczyć w wodzie kilka godzin i odsączyć. Następnie zalać oliwki oliwą extra virgin. Ponadto do oliwy można dodać kilka kropli soku z cytryny oraz suszone oregano.
Oliwki zbierane są ręcznie aby nie uszkodzić skórek w odpowiednim stopniu dojrzałości dla danego rodzaju.
Oliwki są bogate w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik. Jest to produkt niskokaloryczny, mimo że jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Spożywanie oliwek przyczynia się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
Podobnie jak oliwa, oliwki wykazują korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach oliwy w artykule):
obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”
podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”
odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:
chorób sercowo-naczyniowych:
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.